top of page

Hvordan sofie slap af med sine smerter!


 

Mød Sofie. Hun er 24 år og studerer sundhed og ernæring med et håb om at blive klinisk diætist en dag. Sofie kom til klinikken med smerter i sine hofter. Hun fik ondt hver gang hun belastede dem ved træning, løb eller anden aktivitet og havde ofte ondt i både yderstillinger og retningsskift i hverdagen.Hun havde haft de her gener og smerter on/off siden 2010 og var ked af ikke at kunne det hun gerne ville. Sofie elsker at løbe og var frustreret over, at hver gang hun fandt motivationen til at prøve løb af igen, blev hun stoppet af de tilbagevendende smerter i hofterne.

I hendes hverdag var problemerne også tilbagevendende, men ikke med et helt klart mønster i, hvornår hun oplevede dem.


Kort sagt var hun både forvirret og frustreret første gang jeg så hende.


Vi startede forløbet med at danne grundlag for hvor meget Sofie turde udfordrer sig selv. Det grundlag kom igennem forståelse. Når man forstår hvorfor ens krop reagerer som den gør, skaber det ofte noget tryghed, der kan give én mod på at udfordre den måde kroppen reagerer. Vi begyndte hurtigt at udfordre Sofie’s krop og især hendes egen overbevisning og tro på hendes kunnen. Det viste sig hurtigt, at Sofie faktisk kunne løfte forholdsvis tungt, uden de store gener i sine hofter. Det var fedt!


Både at hun turde, at hun kunne og at hun følte hun belastede sin krop – uden de store smerter. Dét udgangspunkt arbejdede vi videre med og forsøgte gradvist at udfordre mere og flere dele af hendes problematik. Både med tungere træning, yderstillinger, vendinger og løb.


Forløbet startede med superviseret træning 1 x ugentligt, men gik hurtigt over til at være 6-8 uger på egen hånd med opfølgende konsultationer med nye fokuspunkter og en plan for de næste 6-8 uger.


Undervejs i forløbet var det relevant med opfølgende mail korrespondancer, som kunne være med til at hjælpe Sofie til at blive på rette spor, når der var langt mellem konsultationerne.


"Tak fordi du stiller dig til rådighed og er så god en motivator – og ikke mindst gider at lægge øre til alle mine problemer"


 

Løb var noget af det Sofie allerhelst ville tilbage til, og derfor skulle løb også være en naturlig del af den gradvist mere udfordrende træning. Da Sofie til tider oplevede gener og smerter efter den mere kontrollerede styrketræning, startede vi med en lav dosering af løb og skruede op derfra. Sofie startede på sølle 500 m.’s løb. Hun kunne stige stille og roligt uge for uge, og oplevede virkelig gevinsten af at være konsistent og stige gradvist. Det kan virke omsonst at starte på 500 m., men nogle gange kan det give mening at starte med et lavt udgangspunkt og bygge op derfra, for ikke at provokere de smerter der kan opleves i den givne sammenhæng.


Træning og bevægelse er vigtig, men da smerteoplevelser baseres på mange forskellige faktorer, er det vigtigt også at afdække dette. Psykologiske, sociale og kulturelle faktorer spiller lige så stor en rolle som de biologiske faktorer. Derfor gør vi en dyd ud af at lytte til dig og dine problemer, og se dig som det individuelle menneske du er.


"Du kan bande på, at du har inspireret mig gennem de sidste 7-8 måneder. At søge hjælp hos jer er afgjort en af de bedste beslutninger jeg har taget meget længe. Alt hvad du repræsenterer som behandler, er præcis hvad jeg håber en dag at kunne tilbyde andre i mit kommende hverv."


Aktuelt træner Sofie hjemme eller dyrker styrketræning i fitnesscenter samt vedligeholder hendes gode løberutine, hvor hun er oppe på 5-7 km. 1-2 gange om ugen. Hun har endda været ude på nogle få længere ture. Og dette er uden smerter eller gener!


Betyder forløbet hos os, at Sofie aldrig får ondt i sine hofter igen? Formentlig ikke nej. Undervejs i forløbet oplevede hun f.eks. et tilbagefald, hvor hun igen oplevede at motivationen svandt, var opgivende og fik ondt. Efter en opfølgende konsultation og en pep-talk fandt Sofie hurtigt tilbage på sporet og fortsatte sin flotte fremgang på egen hånd.


Med hendes øget viden og forståelse, værktøjer til at håndtere eventuelle tilbagefald og glæden ved at være kommet tilbage til at tro på sin krop, er Sofie godt rustet. Så kan hun nemlig selv fremadrettet tage hånd om de problemer der skulle opstå, hvis de opstår.


"Det har været så givende det her forløb med dig, og jeg har fået så meget mere kropsbevidsthed. Både ift. at min krop kan meget mere, end jeg i mange år har bildt mig selv ind, og at det også er okay, at jeg kan have en off-day"

 

Det har været en fornøjelse at arbejde med Sofie og vi håber på at kunne hjælpe flere i samme retning gennem smertevidenskabelig undervisning og forståelse, bevægelse og øget kropsbevidsthed.


| Better Treatment | Fysioterapi & Smerteklinik | Bedre Behandling, Bedre Resultater |
642 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page