top of page

Behandling af rygsmerter

Det anslåes at 24% af alle konsultationer hos de praktiserende læge omhandler smerter i ryggen, samt at mellem 60-80% af alle danskere vil opleve rygsmerter i deres liv. Flere går med daglige smerter i ryggen og dette anslåes til at være den hyppigst forekommende faktor til førtidspension.

Probelemmer i ryggen kan behandles og du kan blive fri for dine smerter.

Vi behandler alle former for rygsmerter, spændinger og gener. Mest almindeligt er lændesmerter. Disse smerter kan deles op i akutte- og længerevarende (kroniske) smerter. Længerevarende rygsmerter karakteriseres ved ubehag eller smerter, som har varet i mere end 12 uger.

Better Treatment's kiropraktore og rygfysioterapeuter Marc, Simon & Mehmet har speciel interesse indenfor behandling af alle former for rygsmerter.


Læs mere om vores behandlere her.

Diskusprolaps

Vores ryg er bygget op af knoglelegemer og bruskskiver. Imellem knoglerne i ryggen (vertebra) er der bruskskiver. Disse bruskskiver fungerer som støddæmpere i ryggen og i midten af disse bruskskiver ligger en blød kerne. En diskusprolaps er, når denne bløde kerne bryder igennem siderne af brusken, og der derved sker en prolaps af diskus.
Symptomerne på en diskusprolaps er opspændt og øm muskulatur, og kan samtidig give udstrålinger i ét eller begge ben, samt følelsesforstyrrelser og kraftnedsættelser, alt afhængig af omfanget af diskusprolapsen.

Symptomerne bliver ofte forværret ved hoste. Hvis du oplever besvær med vandladning og afføring, samt følelsesforstyrrelser i skridtet, lænden, forlår og baglår bør du straks søge læge.
Hvis du er ramt af en diskusprolaps bør du holde dig aktiv og bevægelig, i det omfang smerten tillader. 
En diskusprolaps kan opstå i alle led i ryggen, men opstår hyppigst i ryggens nederste led.

tre gode råd

Koldt vand i blodet​

1

2

Motion og bevægelse

3

Øget viden 

Diskus Prolaps
Hold i lænd

Iskias problemer?

Smerter som stråler ud fra lænd eller bækken til baglår, knæhaser og underben beskrives ofte som iskiassmerter. Dette er ofte i forbindelse med en dyb og skarp smerte, som har et nøjagtigt forløb fra nederst i lænden og langs benet. Benet kan føles tungt og der kan opstå følenedsættelser i huden på lænd, baller og ben. Det kan være svært at finde ro i benet, og det kan føles som om, der er en konstant “murren” i benet. 

Mange ryglidelser kan skabe symptomer, som ligner iskiasproblemer. Dog er det normalt at have iskiaslignende symptomer, uden at iskiasnerven er påvirket. Iskiassmerter opstår, når iskiasnerven bliver irriteret. Årsager til at nerven bliver påvirket kan bl.a. være en diskusprolaps, muskelspændinger eller hævede rygled. Stræk af ballemuskulaturen kan ofte bidrage til en lindring af symptomerne fra iskias. 

Akutte smerter i lænden

Lænden er omdrejningspunkt for kroppens tyngde. Det betyder at lænden er udsat for store belastninger, når vi bevæger os. Lænden, bækkenet og hoften skaber størstedelen af vores funktionelle bevægelse, og er derfor afhængig af samarbejdet mellem mange muskler og sener. Hvis nogle af disse muskler og sener er påvirket, besværliggøres kroppens bevægelse og belastningen på lænden vil stige. En større ubalanceret belastning på nogle punkter i lænden kan skabe akutte eller længerevarende problematikker. Ofte kan smerter i lænden føles som låsninger, fordi man ikke kan bevæge leddene frit. Andre symptomer kan være udstrålinger ned i baller og ben, som kan forveksles med iskiassmerter, eller føles som en afklemt nerve. 

Læs om Mathias' behandlingsforløb her.

 

Hold i lænden

I omkring 75 procent af tilfældene er det ikke muligt at pege på en specifik årsag til smerter i lænden. Dette kaldes derfor uspecifikke eller funktionsbetingede lændesmerter, og de kan stamme fra muskler, led og nerver i og omkring rygsøjlen.Hold i lænden kan opleves som smerter i nederste del af ryggen. Smerten stråler sommetider ned i balderne, bag på låret eller til lysken. Musklerne i lænden er spændte og føles stive. Hertil føles lænden stiv og begrænset. De hyppigste årsager til hold i lænden er traumer, diskusprolaps, protrusion, forstrækninger og pludselige bevægelser.

 

Hold i lænden er sjældent alvorligt, og løser ofte sig selv i løbet af få dage eller uger. Dog er det altid en god ide at blive tilset for at udelukke alvorlige diagnoser, især hvis man har været udsat for et traume.
Skulle du være ramt af et hold i lænden, er det vigtigt at holde sig i gang i så stort omfang som muligt. Det hjælper sjældent at lægge sig i sengen og vente til problemet forsvinder. Du kan spise smertestillende medicin som fx Panodil, Pinex eller Ipren. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at receptpligtig medicin virker bedre end medicin i håndkøb.

Facetledssyndrom

Facetleddene er skråtstillede led i ryggen, som forbinder en ryghvirvel med en anden ryghvirvel. Uden facetleddene ville det ikke være muligt at bøje ryggen, og du kunne kun bevæge dig i meget stive bevægelser.

Facetleddene kan blive betændte som følge af skade eller ledbetændelse, hvilket kan give smerte og stivhed. Denne tilstand beskrives som facetledssyndrom. Når facetleddene er ramt, forårsager de typisk ikke kun smerter, hvor facetleddene er, men smerten kan stråle til hoved, skuldre, sæde og ben.
Facetledssyndrom føles ofte som begrænsninger, der skaber smerter ved bevægelse, og kan lejlighedsvis klassificeres som låsninger i den øverste del af ryggen.

Iskias
Akut lænd
Facetledssyndrom

Døjer du med smerter i ryggen?

Ryg (1).png
bottom of page