top of page

Behandling af løbeskader

Løb er populær motionsform blandt den danske befolkning. Desværre kan en løbeskade sætte en stopklods i forløbet. Hyppigst rammes fødder, ankler, skinneben, knæ og hofter af sådanne skader, men kan afhjælpes med korrekt træning, vejledning og behandling.

Typer af løbeskader

Løberknæ

Et løberknæ giver typisk ubehag på ydersiden af knæet ved vedvarende belastning af fx løb eller cykling og er typisk en overbelastningsskade. I starten kan smerterne fra et løberknæ være meget diffuse og udefinerbare, men over tid kan de blive meget skarpe og præcise. Smerterne kan forekomme af en inflammatorisk tilstand omkring senetilhæftningen af Tractus Iliotibialis, der typisk forekommer af en muskulær ubalance. Behandlingen består typisk af midlertidig aflastning og specifik genoptræning af den rette muskulatur. 

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse er en irritationstilstand af underbenets muskulatur og sener, hvilket oftest forekommer i forbindelse med løbetræning. Smerterne er typisk lokaliseret omkring indersiden af skinnebenet og kan være meget trygfølsomt. 

Symptomerne ved skinnebens betændelse kan forekomme, hvis belastningen overstiger hvor meget vævet kan tolerere. Behandlingen består typisk af midlertidig aflastning og specifik genoptræning af den rette muskulatur. 

Vrid i knæ eller ankel​​​​

Knæet og anklen er begge meget bevægeligt led og er omgivet af stærke strukturer. Der kan opstå vridtraumer i disse led, hvor man kan risikere at overbelaste ledbånd og muskelsener. Efter et vrid kan området hæve op og vi anbefaler at benytte POLICE begrebet (se her under). Efter et vridtraume kan det være nødvendigt at genoptræne de omkringliggende strukturer til at klare den nødvendige belastning igen.

Uspecifikke knæ smerter​​

Patella er knæskallen, femur er lårbensknoglen og tilsammen udgør de patellofemoralledet. Patellofemorale smerter kaldes også “forreste knæsmerter”. De er ofte lokaliseret forrest på knæet eller under knæskallen. Tilstanden har før haft andre navne, som indikerede skade eller forandringer på brusklagene i leddet. Dette er dog bevist igennem adskillige studier og undersøgelser, at degenerative forandringer ikke altid er ensbetydende med smerter. Derfor er navnet nu ændret.

Det er den hyppigste idrætsmedicinske lidelse og rammer mange unge idrætsudøvere. Træning, vejledning og uddannelse har påvist god effekt på patellofemorale smerter.

POLICE

Ved en akut skade kan det være en god idé at benytte sig af POLICE begrebet. 

Det står for Protect, Optimal Loading, Ice, Compression og Elevation. Her er optimal loading nøglebegrebet, da studier viser at bevægelse og hensigtsmæssig belastning kan fremme helingsprocessen og forkorte genoptræningsperioden. Hvis uheldet er ude, så benyt dig af dette hurtigst muligt.

tre gode råd

Ændre din løbestil

1

2

Ændre din løbe metode 

3

POLICE

Skinnebensbetændelse
løberknæ
Vrid i knæ/ankel
Uspecikke

Har du problemer med en løbeskade?

knaehvid.png
bottom of page