top of page

Peters historie

"Fra halv, til hel på 50 dage"


 

For 10 år siden tog jeg et skridt, der kom til at vende mit liv på hovedet. Jeg spillede amerikansk fodbold og for at undgå en tackling trådte jeg skævt, vred rundt på knæet og rev mit forreste korsbånd over, revnede menisken og fik et hak i brusken.

14 måneder og 3 operationer senere var jeg stadig meget mærket af skaden. Meddelelsen fra fysioterapeuter, læger og kirurger var mere eller mindre den samme:


" Du kommer aldrig til at stå på ski, stop med amerikansk fodbold, en skade mere betyder kørestol, undlad at løbe."


18 år gammel, invalideret og med en masse fagfolk til at slukke gnisten og håbet igen så det ikke lyst ud. Dertil udviklede jeg på baggrund af knæskaden også en skævhed i kroppen, hvilket resulterede i smerter i ryg og skulder. Ni år senere så det ikke meget bedre ud. Jeg kunne træne mig nok så meget op, men faren for at ende på krykker og se det hele falde til jorden, var aldrig længere væk end et uheldigt skridt.

I sommeren 2018 begyndte jeg at arbejde som datakonsulent og tilbragte derfor størstedelen af min arbejdstid foran en computer. Ved siden af startede jeg et e-sportshold op med nogle venner, hvor målet var at træne fast, tage det mere seriøst og rykke til et nyt niveau.

Det resulterede i, at jeg på ugentlig basis tilbragte i nærheden af 80 timer foran en computer. Efter to måneder gav mine arme op, og jeg fik en museskade i begge arme. Nu kunne jeg hverken passe mit arbejde eller træne med mit hold. Derudover var mit knæ ustabilt og hævede op i tide og utide. Min skulder forhindrede mig i at passe mit styrketræningsprogram, da skaden i min skulder begrænsede min bevægelse markant. Det hele så en lille smule sort ud, og jeg besluttede at søge hjælp.


"Her kom Marc ind i billedet. Den første fagperson, der på trods af min situation fortalte mig, at jeg ikke var solgt til skrot, og at han var i stand til at fikse mig."

Marc havde allerede til anden konsultation udarbejdet en handleplan for de følgende to måneder, og selvom jeg på baggrund af tidligere erfaring var skeptisk og havde afmålt mine forventninger, var det svært ikke at blive smittet af Marcs optimisme.

Tid var også en faktor, da jeg først og fremmest ikke kunne passe mit job ordentligt, men vi også snart skulle spille vores første kamp i den e-sportliga, vi var tilmeldt.

Prioriteringsrækkefølgen hed derfor: arme, skulder, knæ.

 

Musearm

Med andre fysioterapeuter havde jeg efterhånden vænnet mig til følgende procedure: blive trykket lidt på, få en lang række øvelser og en ny dato, hvor jeg kunne komme tilbage og konstatere, at jeg ikke havde rykket mig overhovedet.  Sådan var det ikke med Marc. Vi var begge på samme side fra start. Det skulle gå hurtigt, og det skulle være permanent. Vi indledte et intenst forløb med akupunktur, varmebehandling, massage, tape og øvelser til at styrke af underarme. Jeg havde 2-3 aftaler med Marc om ugen, og jeg så allerede en mærkbar forandring inden for de første to uger. På dette tidspunkt var jeg igen i stand til at varetage mine opgaver på min arbejdsplads.  Selvom der var fart på og behandlingsforløbet var intenst var Marc konstant påpasselig og opmærksom på, hvor mine grænser lå både mentalt og fysisk. 


"Efter at have nået en så markant fremgang ville de fleste måske stille sig tilfredse, læne sig tilbage og fortsætte et par måneder med den samme behandlingsprocedure, til patienten bliver symptomfri. Sådan var det heller ikke med Marc."


Han så ikke opgaven som løst før, jeg kunne arbejde uden smerter, men også spille computer og konkurrere på et højere niveau med mit hold uden gener. Derfor skiftede vi nåle og massage ud med en udvidet shockwave behandling. Denne behandlingsform var ekstremt dybdegående. Marc var meget grundig, og igen lyttede han nøje til mine udmeldinger både under og mellem behandlingerne for at kunne optimere effekt og resultat. Jeg følte mig altid hørt og som en del af løsningen.

Efter blot tre gange var de sidste smerter i mine underarme væk, og jeg kunne igen både arbejde uden gener, men også konkurrere med mit hold i vores e-sportsliga.


 

Skulder smerterne

Selvom min skulder ikke lå øverst i prioriteringen, gik Marc allerede i gang med at behandle den efter en uge fra første konsultation.  Jeg kunne på dette tidspunkt ikke løfte tungt over skulderhøjde. Dvs. øvelser som bænkpres, skulderpres, flyers, etc. var et no-go. Marc gav mig nogle lette øvelser og forsøgte at massere de belastede områder. Dette hjalp kortvarigt.


Det var først, da Marc introducerede mig for behandlingsformen P-DTR, at bedringen tog fart. Igen var jeg en smule skeptisk til at starte med, men da Marc på 20 minutter fjernede en smerte jeg fik i forbindelse med indadrotation, som jeg havde døjet med i over et år, var jeg overbevist.


Efter få konsultationer, var jeg igen i stand til at bevæge mine arme over hovedet og frem foran mig uden smerter i skulderen. Jeg har herefter fulgt Marcs anbefalede træningsprogram og suppleret med mine egne øvelser. Min skulder har ikke været et problem i min styrketræning eller hverdag siden.

 

Knæ smerterne

Da jeg startede i behandling hos Marc, var mit knæ meget ustabilt. Det var ikke unormalt, at jeg en gang om ugen ved normal gang vrikkede om på knæet, så det hævede op, og jeg havde svært ved at gå på det den følgende uge. Da vi havde etableret en fornuftig og vedvarende fremgang med mine arme og skulder, tog vi derfor fat på den nok sværeste opgave.


For at stabilisere knæet igen, viste Marc mig en række simple, men ekstremt effektive øvelser, som jeg skulle lave på daglig basis. Dertil lavede vi en komplet gennemgang af det styrketræningsprogram, jeg lavede hver gang, jeg tog i fitnesscenter for at træne ben. Marc varierede en del af mine standardøvelser, så jeg fik det fulde udbytte af øvelserne både i forhold til stabilitet og styrke. Den samme teknik (P-DTR) som Marc havde brugt på min skulder, brugte han også på mit knæ. Dette gjorde, at stillinger og bevægelser, der før havde været smertefulde for mig, efterfølgende var lette og smertefrie at lave. Dette har resulteret i et stort fremskridt! Jeg kan nu mærke, at jeg ikke træner "skævt" på samme måde som før, da jeg ikke længere kompenserer for det dårlige knæ.


"Jeg mindes ikke et tidspunkt efter min knæoperation, hvor jeg har følt at mit knæ og mine ben har været lige så stabile og stærke, som de er nu. Det er lykkedes mig at sætte personlige rekorder i alle ben øvelser og skulderøvelser efter endt behandling."


På baggrund af dette blev et forløb, der kunne have taget et halvt til et helt år, er jeg tilbage efter kun 2 måneder - takket være Marcs utroligt professionelle tilgang, omstillingsvilje og engagement. Det var tydeligt under hele forløbet, at Marc var meget ansvarsbevidst og tog min fremgang som det eneste succeskriterie for sit arbejde. Dette gav en tryghed, jeg ikke har oplevet før i lignende sammenhænge.

Marc gav mig troen på, at det kunne lade sig gøre fra første dag, og med hårdt arbejde samt vilje kom resultaterne efterfølgende - meget tidligere end man kunne forlange.


Når jeg sidder og tænker tilbage, ville jeg ønske, at det havde været en fysioterapeut med en lignende indstilling som Marcs, der havde taget sig af mit genoptræningsforløb for 10 år siden efter min knæskade. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg var sluppet for en masse bøvl de sidste mange år.


"Jeg har også allerede besluttet mig for, at hvis jeg en dag skal prøve at stå på ski igen

eller løbe et marathon, så skal jeg have Better Treatment med på sidelinjen."75 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page